oude schoenen met gat en uitstekende tenen

Onderzoek CPB ‘Op eigen benen?’ bevestigt: ‘Meedoen in de samenleving’ hard nodig

Op je 18de volledig op eigen benen staan, terwijl je nog bezig bent traumatische gebeurtenissen uit je jeugd een plekje te geven? Stichting van het Kind vindt dat dat niet kan. Dat blijkt ook uit het onderzoek ‘Op eigen benen?’ van het CPB (Cultureel Plan Bureau).

Met het project ‘Meedoen in de samenleving’ helpt Stichting van het Kind jongeren die uit een tehuis komen om voor hun eigen inkomen en een dak boven hun hoofd te zorgen. En dat is hard nodig, zo blijkt uit het recente onderzoek van het CPB.

Op eigen benen?

Jongeren die uit de jeugdzorg komen hebben vaker een uitkering en langdurende zorg nodig dan hun leeftijdsgenoten. Van alle Wajongers heeft 80% een achtergrond in de jeugdzorg, en van mensen die de Wet langdurende zorg (voorheen AWBZ) gebruiken zelfs 90%. De resultaten van het onderzoek ‘Op eigen benen?’ bevestigen dat Stichting van het Kind met ‘Meedoen in de samenleving’ aan een belangrijke behoefte voldoen.

Meedoen in de samenleving

Als jongeren 18 jaar zijn, stopt de financiering vanuit de overheid. Kinderen die tot dat moment in een tehuis woonden, moeten het dan zelf zien te redden. Daardoor komen zij vaak in de problemen en belanden ze in een zwart gat. Met ‘Meedoen in de samenleving’ helpt Stichting van het Kind de jongeren met coaching om hun leven weer op de rit te krijgen, zodat zij zich kunnen focussen op hun opleiding, een baan en onderdak.

Lees hier meer over ‘Meedoen in de samenleving’: https://stichtingvanhetkind.nl/meedoen-samenleving-kleine-stappen-groot-succes/

Meer informatie over het onderzoek ‘Op eigen benen?’ vindt u hier: http://stichtingvanhetkind.nl.cpb.nl/publicatie/op-eigen-benen-samenhang-van-jeugdzorg-met-het-gebruik-van-wmo-zorg-en-inkomensondersteuning